Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Weak guest of the week: Νίκος Ρογκάκος

,
Εβδομάδα 3η:
Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου
έως Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου



Ο Νίκος Ρογκάκος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Καταφέρνει να δείχνει πως μοιράζεται σημαντικές πληροφορίες με το τηλεοπτικό κοινό ενώ στην ουσία δεν λέει απολύτως τίποτα. Με το διδακτικό του ύφος απευθύνεται σε τηλεθεατές που αρέσκονται να αποτελούν παθητικά υποκείμενα μπροστά σε μια οθόνη ενώ δεν θα ήταν υπερβολή αν τον χαρακτήριζα πολέμιο της κριτικής σκέψης: 

θέλει να σκέφτεται, να μιλάει, να εξοργίζεται για λογαριασμό σου. 

Διασκέδασα αρκετά παρακολουθώντας τον οικονομικό σχολιαστή του δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 για μία εβδομάδα. Εσείς δε χρειάζεται να μπείτε στον κόπο. Απλώς, διαβάστε και αλλάξτε κανάλι (ή ακόμα καλύτερα, κλείστε την τηλεόραση). 

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, δελτίο ΑΝΤ1

!. Η Μαρία Χούκλη δίνει πάσα στον Νίκο Ρογκάκο να ξετυλίξει το κουβάρι της σκέψης του. 

Μ. Χούκλη: Το κλειδί λοιπόν, Νίκο, για να ξεβαλτώσει η ελληνική οικονομία είναι οι μεταρρυθμίσεις. Μια μη άγνωστη λέξη, θα έλεγα. 

Ν. Ρογκάκος: Ακριβώς. Και δεν είναι άτοπα πρέπει να πούμε, Μαρία, τα όσα είπε ο κύριος Προβόπουλος στην έκθεσή του, που εστιάζει σε μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη. Και μάλιστα μας λέει ο κύριος Προβόπουλος ότι είναι και η τελευταία ευκαιρία και έχει δίκιο. (υπερτονίζει με αντίστοιχο σήκωμα φρυδιούΕίναι αδιανόητο να μιλάμε επί 2, 5 χρόνια και να μην έχει γίνει σχεδόν τίποτα από την ελληνική κυβέρνηση. (από εδώ και πέρα, τα λόγια του θα μεταφέρονται στο κάτω μέρος της οθόνης. Αυτούσια και έτοιμα προς αμάσητη κατανάλωση, βλ.φωτό)



Πράγματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει δεκαετίες πριν (σε αυτό το σημείο, γουρλώνει συνθηματικά τα μάτια).Υπάρχουν αλλαγές μηδενικού κόστους, οι οποίες θα αλλάξουν τη ζωή των πολιτών και ακόμη τις ψάχνουμε. (άραγε, το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο προδίδει αίσθηση συλλογικότητας ή αγέλης;) Όλοι ξέρουμε ότι για να βγάλουμε ένα απλό πιστοποιητικό, ένα απλό χαρτί, μια ταυτότητα, πρέπει να φάμε μία μέρα στην αστυνομία ή όπου αλλού, για να βρούμε αυτό το ένα χαρτί (τελείωμα εμφατικού παραληρήματος με χαμήλωμα φωνής και περίσσια δραματικότητα). Ξοδεύουν λεφτά, δημιουργούν δομές κι όμως ξανά βασιλεύει η γραφειοκρατία στο ελληνικό δημόσιο (ξάφνου, το πρώτο πληθυντικό γίνεται τρίτο. Αυτοί κακοί, εμείς καλοί. Γκέγκε, τηλεθεατή;) 

Θα σου δώσω ακόμη ένα παράδειγμα. Φτιάχτηκαν, Μαρία, τα ΚΕΠ. Κι όμως, για να πάρουμε ένα πιστοποιητικό σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται 20 μέρες. Τότε γιατί τα φτιάξανε; Ας μην τα φτιάχνανε. Ας πηγαίναμε στις υπηρεσίες για να βγάλουμε το χαρτί. (είπε μες το καφενείο και φύσηξε τα ζάρια για να ρίξει εξάρες και να πάρει την παρτίδα)
Στις δημόσιες υπηρεσίες, η λέξη μηχανοργάνωση είναι άγνωστη. Είναι άγνωστη έως και σήμερα. Σήμερα, που όλος ο κόσμος, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, κι εμείς, ο καθένας μας ξεχωριστά, χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, χρησιμοποιούμε το mail, όπως λέμε. (άχρηστες επαναλήψεις ωσάν εκείνες του Γιάννη Πρετεντέρη)

Όλες, λοιπόν, αυτές οι αλλαγές δεν έχουν προχωρήσει στο ελληνικό δημόσιο. Τώρα, εξαγγέλλουν ξανά απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, ευκολίες στις συναλλαγές με τους πολίτες και μάλιστα, ακούσαμε πριν στο ρεπορτάζ μαζί με τον ΟΟΣΑ για να μας δείξει τι πρέπει να γίνει. Εάν αυτά τα απλά, τα μικρά που κερδίζει το κράτος χρόνο και χρήμα πάνω από όλα σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία (τα μετρά στα δάχτυλα) πρέπει να μας τα υποδείξουν άλλοι, τότε (σήκωμα φρυδιού με κλειστά σχεδόν μάτια), τι να πω; (ρωτά ρητορικά, ενώ προηγουμένως έχει πει τα πάντα)

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, δελτίο ΑΝΤ1

!. Η Μαρία Χούκλη ζητά πληροφορίες για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ν. Ρογκάκος: Μαρία, σημαντικές διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, όπως φαίνεται, βρίσκονται στον αέρα κυριολεκτικά (πετούν, πετούν... οι διατάξεις!) και ξαναγράφονται από την αρχή. (σχεδόν ολόκληρο το κείμενό του ξεκινά και πάλι να γίνεται εικόνα, βλ. φωτό




Πρέπει να σου πω ότι από το πρωί στο Μαξίμου πέρασαν όλοι οι επιτελάρχες του φορολογικού επιτελείου για να συζητήσουν το φορολογικό. Πέρασε από εδώ, βεβαίως, ο Υφυπουργός των Οικονομικών, ο κ. Μαυραγάνης, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, ο κ. Θεοχάρης, ο κ. Μέργος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών. (οι άχρηστες πληροφορίες για να γεμίζει ο τηλεοπτικός χρόνος

Βεβαίως, μετά από πάρα πολλές ώρες συσκέψεων αλλά και από την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, όπως φαίνεται, σκέφτονται να ισχύσει ο υψηλός συντελεστής του 45% για τα εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ. Βεβαίως, και αυτό μπορεί να αλλάξει, θα δούμε ποιο θα είναι τελικά το ποσοστό. Η μεταβολή βεβαίως αυτή αλλάζει και τα χαμηλότερα κλιμάκια. (η βεβαιότητα σε άλλη διάσταση)

*συνέχισε με άλλες πληροφορίες επί του φορολογικού. Ως ρεπόρτερ, περιορίζει τους μορφασμούς και μεταφέρει απλώς τις ειδήσεις. Εύγε. 

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, δελτίο ΑΝΤ1

!. Ο δημοσιογράφος επιστρέφει στον σχολιασμό. 

Ν. Ρογκάκος: Εκείνο το οποίο έχει σημασία να πούμε είναι ότι ό, τι μέτρα κι αν ληφθούν, εάν δεν αντιμετωπιστεί η διαφθορά, η παραοικονομία, η φοροδιαφυγή, δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα. (ξαναμετρά τα λάθη με τα χεράκια του). Δεν πρόκειται να μπει πάτος στο βαρέλι. (τον ακούς και τον διαβάζεις ταυτόχρονα, βλ. φωτό)




Κάθε χρόνο ξέρεις πόσο κοστίζει στους Έλληνες πολίτες η διαφθορά; 14 δισεκατομμύρια, Μαρία. 14 δισεκατομμύρια πληρώνουν οι πολίτες γιατί η Πολιτεία δεν μπορεί να βάλει τάξη σε αυτά τα οποία υπάρχουν. (ξέχασε να μας πει τι εννοεί, μπορεί να μην ήθελε να μετρήσει και πάλι στα δάχτυλα) Δεν θα παίρναμε το πακέτο των μέτρων, των 13,5 δισεκατομμυρίων. Είναι ένα ολόκληρο πακέτο το οποίο επιβαρύνονται πολίτες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, επιχειρήσεις (αυτή τη φορά το χέρι πηγαινοέρχεται σαν τσεκούρι που πελεκά). 

Κοιτάμε να δούμε για το φορολογικό αν είναι καλό, κακό, δίκαιο ή λιγότερο δίκαιο. Μας ας πιάσουμε πρώτα αυτά και μετά να δούμε με τα υπόλοιπα. Πρέπει να μειωθεί το λάδωμα. Το λάδωμα παντού, Μαρία. Σε εφορίες, πολεοδομίες, νοσοκομεία. Όποιος θέλει να κάνει τη δουλειά του, το έχουμε πάρει τώρα σχοινί κορδόνι. (είπε μες το καφενείο και παρήγγειλε μία ρέγγες μαζί με το ουζάκι) Πάμε, λαδώνουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. 

Δεν είναι έτσι, και δεν θα πρέπει σε μια ευνομούμενη πολιτεία να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πρέπει να σου πω ότι το να μπει μία τάξη δεν είναι κάτι θεωρητικό (το χέρι κάνει δυο κύκλους στον αέρα, αναπαριστώντας την έννοια της θεωρίας), γενικό και αόριστο. Σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, σε όλες τις ευνομούμενες πολιτείες υπάρχουν συστήματα ηλεκτρονικά όπου ο πολίτης δεν πηγαίνει για να βγάλει ένα χαρτί ή ό, τι χρειάζεται, ό, τι δουλειά χρειάζεται να κάνει να πάει στον εφοριακό, στον πολεοδόμο για να του δώσει το χαρτί. Μπορεί ηλεκτρονικά να στείλει το αίτημα του και να του αποστείλουν βεβαίως την απάντηση, δηλαδή να τον εξυπηρετήσουν και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα ώστε να μπορέσει η χώρα να εξοικονομήσει πόρους και να μπει σε μία αναπτυξιακή και θετική τροχιά. 

Από κει και πέρα, είναι αδιανόητο, είναι εξαιρετικά τρελό, η Ελλάδα που θέλει να λέγεται μία ευρωπαϊκή χώρα και είναι μία ευρωπαϊκή χώρα, να είναι στο ίδιο σημείο της διαφθοράς με την Κολομβία, που η Κολομβία έχει ναρκωτικά, που έχει μεγάλη παραοικονομία και βεβαίως, αυτό θα πρέπει να τελειώνει κάποτε για να μειωθούν και τα βάρη των πολιτών. (οι αναφορές σε κάθε τι ευρωπαϊκό είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στο ντοκιμαντέρ της Μ. Χούκλη για την επιστροφή της χώρας στη δραχμή)

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, δελτίο ΑΝΤ1

!. Επί των φορολογικών, φορά και πάλι το σοβαρό ύφος του ρεπόρτερ, περιορίζοντας χέρια, φρύδια και μάτια. 

Ν. Ρογκάκος: Όπως φαίνεται, ο Γιάννης Στουρνάρας έχει πάρει το «οκ», όπως μπορούμε να πούμε, από την τρόικα για αλλαγές στο φορολογικό. Εκεί όμως το οποίο παραμένει είναι να συμφωνήσουν και τα κόμματα μεταξύ τους για τις αλλαγές αυτές, οι οποίες προωθούνται. (ανοιχτό βιβλίο και πάλι, βλ. φωτό)



Πριν από μία ώρα πρέπει να σας πω ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έστειλε εγγράφως, έστειλε γραπτά τις προτάσεις της κυβέρνησης ουσιαστικά για το φορολογικό όμως το ΠΑΣΟΚ και Η ΔΗΜΑΡ επισήμως δεν λένε ακόμη κουβέντα, δεν λένε τίποτα και πρέπει να σας πω ότι εκείνο το οποίο είναι επί της ουσίας είναι ότι καταργείται το 45% και πέφτει το 40% για χαμηλότερα εισοδήματα, δηλαδή πρέπει να πούμε ότι μειώνεται ο 45% συντελεστής στο 40%. 

*εξακολούθησε να μεταφέρει τις εξελίξεις για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση. Δεύτερο εύγε μέσα στην ίδια εβδομάδα. 

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, δελτίο ΑΝΤ1

!. Ο δημοσιογράφος υποδέχεται το σαββατοκύριακο κάνοντας σωστά τη δουλειά του: ενημερώνοντας χωρίς σχόλια. 

Ν. Ρογκάκος: Μαρία, εκείνο που ουσιαστικά πρέπει να πούμε είναι ότι κλείδωσε το φορολογικό νομοσχέδιο, μένουν ορισμένες λεπτομέρειες οι οποίες θα οριστικοποιηθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς, από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς είτε δια ζώσης, είτε τηλεφωνικά, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς, ξεκινά και σειρά ταξιδιών στο εξωτερικό για την Ελλάδα. (κοίταξε την οθόνη ή άκουσέ τον, το ίδιο είναι, βλ. φωτό)



Στο τελικό νομοσχέδιο, υπάρχουν οριακές βελτιώσεις για μισθωτούς με παιδιά αλλά και για νέους επαγγελματίες. Πάντως, σε κάθε περίπτωση εκείνο το οποίο βγαίνει από το νέο νομοσχέδιο είναι ότι όσοι έχουν 1500 ευρώ το μήνα εισόδημα τότε, με δύο ή τρία παιδιά, θα πληρώσουν επιπλέον φόρο, δηλαδή επιβάρυνση στη φορολογία τους από του χρόνου. Παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ των επιτελείων για τη φορολόγηση, την αυτοτελή φορολόγηση ή όχι των ενοικίων αλλά και για τους τόκους των καταθέσεων, ποιο θα είναι το ύψος του φόρου στους τόκους των καταθέσεων. 

Ένα ακόμη καινούργιο είναι ότι θα δηλώνονται στη φορολογική μας δήλωση πλέον όλα τα εισοδήματα, ακόμη και εκείνα τα οποία έχουν φορολογηθεί από την πηγή. Δηλαδή, αν κάποιος έχει κερδίσει σε ένα τυχερό παιχνίδι από τον ΟΠΑΠ, παρ' ότι έχει φορολογηθεί θα πρέπει να δηλώσει το εισόδημα αυτό. Από κει και πέρα, είναι οριστικό ότι έχουν τρεις κλίμακες φορολογίας για μισθωτούς και συνταξιούχους. 21% είναι η κλίμακα για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, μετά πηγαίνουμε στο 36% έως 40.000 και πάνω από τις 40.000 ευρώ έχουμε 40% φορολογικό συντελεστή. Επίσης, δύο φορολογικούς συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες. 26% για τα εισοδήματα έως 50.000 και πάνω από τις 50.000 πάμε για συντελεστή 32%. 

Weak spots

  • Συνεχής προσωπικός σχολιασμός που καμιά σχέση δεν έχει με τη λειτουργία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. 
  • Φράσεις που ακούγονται είτε σε καφενεία είτε από ηλικιωμένους στα ρεπορτάζ λαϊκής αγοράς.
  • Γενναιόδωρη χρήση χεριών και εκφράσεων προσώπου για να δώσει έμφαση στη γνώμη του και στα απλουστευτικά συμπεράσματα που εξάγει. Ένας εύκολος τρόπος να ταυτιστεί με τα μάτια που τον παρακολουθούν.
  • Αλόγιστη χρήση του «βεβαίως» και του «από κει και πέρα». 
  • Στα όρια της γελοιότητας τα σουπεράκια με τα ακριβή λόγια του δημοσιογράφου. Εκρηκτικός ο συνδυασμός τους με τα διαρκώς ίδια πλάνα αρχείου που απεικονίζουν πολίτες σε ουρές δημόσιων υπηρεσιών. 

0 σχόλια to “Weak guest of the week: Νίκος Ρογκάκος”

Δημοσίευση σχολίου

 

Εvery week, a tv - weak comes to an end. Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger