Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Weak guest of the week: Κωνσταντίνος Μπογδάνος

,
Εβδομάδα 2η:
Δευτέρα 12 Νοεμβρίου
έως Παρασκευή 16 Νοεμβρίου




Δε θα αναφερθώ σε σχόλια που συνηθίζω να κάνω για τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο στις παρέες μου. Ευτυχώς, οι προσωπικές προτιμήσεις  έχουν γλιτώσει τη μοίρα της βίας και δεν είναι καταδικαστέες από όπου κι αν προέρχονται.  

Παρακολούθησα, λοιπόν, τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ για μία εβδομάδα, τόσο στην καθημερινή εκπομπή της Εύας Αντωνοπούλου «Life», όσο και στη δική του με τον τίτλο «Ευθέως» και παρακάτω, βρίσκεται η σύνοψη κάθε ημέρας. Ευχές για μια συνοφρυωμένη ανάγνωση, αντάξια του ύφους του σημερινού «αδύναμου καλεσμένου».



Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, «Life»

!. Η δημοσιογράφος, Αντιγόνη Παφίλη, μεταφέρει το ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις των δήμων κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας. Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος αισθάνεται την ανάγκη να παρέμβει με ένα σχόλιο, αντί να απευθύνει μια διευκρινιστική ερώτηση, βασισμένη στην αρχή της αντικειμενικότητας. 

Α. Παφίλη: ...Ξεκίνησε σήμερα τις κινητοποιήσεις  η ΠΟΕ ΟΤΑ προκειμένου να μην αποσταλούν οι καταστάσεις στο Υπουργείο. Στόχος είναι να μην επιτευχθεί η υπαγωγή τους, λοιπόν, σε διαθεσιμότητα, μετάθεση ή απόλυση των υπαλλήλων από φέτος και μέχρι το 2016. Τα πλάνα που βλέπουμε είναι από τις καταλήψεις των δημαρχείων Παύλου Μελά και Κορδελιού – Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη ενώ κατάληψη των συγκεκριμένων γραφείων πραγματοποιήθηκε και στο δήμο Αιγάλεω σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους δημάρχους, τα στοιχεία που χρειάζεται το Υπουργείο τα γνωρίζει ήδη από την τελευταία απογραφή των υπαλλήλων. (σε αυτήν ακριβώς την πρόταση βρίσκεται η πληροφορία που θα έπρεπε να ενεργοποιήσει τα δημοσιογραφικά αντανακλαστικά του Κ. Μπογδάνου. Θα μπορούσε να αναρωτηθεί, για παράδειγμα: αν ισχύει κάτι τέτοιο, για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν προβαίνει στις απαραίτητες πράξεις για την υλοποίηση του μέτρου ή τι περιμένουν να κερδίσουν οι εργαζόμενοι στους δήμους με αυτή τη μορφή αγώνα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι το Υπουργείο μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία τους;)

Κ. Μπογδάνος: Δεν πειράζει. Ας κάνουμε μια κατάληψη για την τιμή των όπλων. Άλλη μία ακόμα, καθώς καταρρέει η χώρα. (ο δημοσιογράφος επιλέγει να μην αρθρώσει ερωτηματική πρόταση αλλά καταφατική. Για την ακρίβεια, σαρκαστική και ισοπεδωτική. Κοινώς, εξάγει συμπεράσματα χωρίς πρώτα να έχει σχηματίσει το ολοκληρωμένο πλαίσιο της είδησης)

Τρίτη 13 Νοεμβρίου, «Life»

!. Κάτοικοι του Αγ. Παντελεήμονα περιγράφουν σε ζωντανή σύνδεση τις συνθήκες διαβίωσης σε μια περιοχή με αυξημένα ποσοστά εγκληματικότητας, τη στιγμή που ο Κ. Μπογδάνος επιλέγει να κλέψει τηλεοπτικό χρόνο για την παρακάτω ερώτηση. 

Κ. Μπογδάνος (προς καλεσμένους στο πάνελ της εκπομπής): Έχω την αίσθηση ότι η λέξη κλειδί εδώ πέρα είναι η νομιμότητα. Έχουμε όμως συνηθίσει στην Ελλάδα να ζούμε σε ένα πλέγμα μη νομιμότητας, όχι μόνο από τη ρατσιστική πλευρά αλλά συνολικά. Βλέπουμε, για παράδειγμα, το θέμα του server στο Πανεπιστήμιο. Πώς θα το ξεσυνηθίσουμε ως κοινωνία; (μοιάζει σωστός ο προβληματισμός. Μήπως θα ήταν σωστότερος εάν στο «πλέγμα μη νομιμότητας» τοποθετούσε και την πλευρά της Πολιτείας, θίγοντας ζητήματα μη εφαρμογής νόμων σε περιπτώσεις που αφορούν δημόσια και πολιτικά πρόσωπα;)  

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, «Ευθέως»

!. Καλεσμένος στην τρίτη κατά σειρά εκπομπή είναι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος. Ο παρουσιαστής, με ένα κακώς εννοούμενο καταγγελτικό ύφος και έχοντας το ταλέντο να μετατρέπει κάθε συνομιλητή του σε συμπαθητική προσωπικότητα, ρωτάει μεταξύ άλλων: 

Κ. Μπογδάνος: Επί των ημερών σας, όμως, έχουν χαθεί πάρα πολλά από τα κεκτημένα αυτών των συμφερόντων (εννοεί των συλλογικών). Βαίνουμε προς μία κατάσταση που πιθανόν να χαθούν ακόμα περισσότερα. Αναρωτιέται κανείς: ο ιδιωτικός τομέας δεν θα έπρεπε να είναι ο πρώτος ο οποίος θα ζητούσε την εκκαθάριση του δημοσίου από ημέτερους, από επίορκους ή από αργόμισθους; Πριν από δυο χρόνια, να πείτε, παιδιά καθαρίστε - συγνώμη που το θέτω έτσι ωμά - 100.000 που όντως βαραίνουν το δημόσιο για να μην έχουμε 500.000 ανέργους στον ιδιωτικό τομέα.(δεν αναρωτιέται κανείς αλλά ο ίδιος. Επίσης, από πού προκύπτει η τελευταία διαπίστωση; Αυτό κι αν αναρωτιέται κανείς..)

Κ. Μπογδάνος: Δεν είπατε ένα ναι. Έχουμε χάσει το 50% των μισθών μας, ίσως και παραπάνω. Αν τότε τα συνδικάτα, με πρώτη τη ΓΣΕΕ ως υποτίθεται εκφράζουσα τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που έχουμε πονέσει, είχαν πει «ok, 25% κάτω», μπορεί να μην είχε χρειαστεί να κάνουμε το 50%. Πριν από μερικά χρόνια, τα γερμανικά συνδικάτα είπαν ναι στο πάγωμα. («Αν, σε κόβουν κομματάκια και ορμάν' / σου πίνουνε το αίμα και γελάν' / με τα δικά σου δάκρυα μεθάν' / τη σκέψη σου σιγά σιγά ρουφάν'». 
Αν - Δημήτρης Μητσοτάκης)

!. Ένα περιστατικό των συχνών διακοπών του παρουσιαστή:

Γ. Παναγόπουλος: Όταν υπέγραψα μια σύμβαση και πήραμε 13% αυξήσεις εν μέσω κρίσης, εν μέσω ύφεσης...

Κ. ΜπογδάνοςΔεν αισθανθήκατε ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ

Γ. Παναγόπουλος: ...επειδή αυτή αφορούσε το μισθό ασφαλείας, τον κατώτερο μισθό. 

!. Τέλος, στην εκπομπή προβλήθηκε ένα βίντεο με τις φωνές ενός απεργού συνδικαλιστή κατά συναδέλφων του που δούλευαν σε μέρα απεργίας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κλήθηκε να το σχολιάσει. Ωστόσο, στην πρώτη του εκπομπή με καλεσμένο τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο Κ. Μπογδάνος δεν πρόβαλλε κανένα βίντεο καθ' υπόδειξη του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής.

Μονολογώντας με αφορμή το απόσπασμα του απεργού συνδικαλιστή, ο δημοσιογράφος ψελλίζει: «Αν αυτό το έκανε ένας Χρυσαυγίτης...». Συμπληρώνω τη φράση του: «δεν θα το έδειχνες στην εκπομπή σου». 

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, «Life»

!. Έχοντας εξαντλήσει τα αποθέματα της δημοσιογραφικής του οξυδέρκειας, ο Κ. Μπογδάνος περνά μια ήρεμη Πέμπτη με μια ερώτηση που συγκαταλέγεται στις φωτεινές του στιγμές. 

Κ. Μπογδάνος (στη συζήτηση για το πάγωμα του «νόμου Ραγκούση» για τη χορήγηση ιθαγένειας): Η αναθεώρηση είναι όντως μια μετατόπιση προς τις θέσεις της Χρυσής Αυγής ή υπήρχαν κάποιες υπερβολές μέσα στο νόμο; Και μήπως αυτό το κάνει η Νέα Δημοκρατία για να πάρει ψήφους από εκεί; 

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου,  «Life»

!. Η εβδομάδα κλείνει όπως ξεκίνησε. Με τη ζυγαριά του δημοσιογράφου να γέρνει προς εκείνες τις πολιτικές θέσεις που ενδεχομένως πρεσβεύει στην προσωπική του ζωή, προς ένα «ναι μεν, αλλά»  που αφήνει να αιωρείται συχνά στον τηλεοπτικό αέρα. Σε μια συνομιλία με το δήμαρχο Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκο, ο οποίος εξηγεί για ποιους λόγους αντιτάσσεται στο μέτρο της διαθεσιμότητας, ο συμπαρουσιαστής της Εύας Αντωνοπούλου ρωτά:

Κ. Μπογδάνος: Από τη μία πλευρά υπάρχει το δίκιο και οι ανάγκες, οι οποίες είναι πραγματικές ενδεχομένως. Από την άλλη πλευρά, το ερώτημα παραμένει: μπορούμε να εφαρμόζουμε τους νόμους επιλεκτικά; Συνολικά, ως χώρα. Δε βρίσκετε ότι για αυτό έχουμε έρθει στο σημείο που είμαστε; (δυστυχώς, αυτή η μια πλευρά καταλαμβάνει λίγη από την ανησυχία του δημοσιογράφου, που συνήθως εκφράζεται με αναστεναγμούς στο μικρόφωνό του στο άκουσμα δυσάρεστων ανθρώπινων ιστοριών. Η άλλη πλευρά είναι η μόνιμη επωδός του

Weak spots

  • Κακή γλώσσα του σώματος στα θέματα του «κακού δημόσιου τομέα». Προδίδει τον εκνευρισμό του πρώτα από τα φρύδια κι έπειτα από τα δάχτυλα των χεριών του, που τρεμοπαίζουν σαν να αγκαλιάζουν ακορντεόν.
  • Είναι περισσότερο συμπαθής ως συμπαρουσιαστής παρά ως πρώτο όνομα. Ίσως φυλά τον πιασάρικο εαυτό του για το (κατα)δικό του «Ευθέως». 
  • Έχει ανάγκη να είναι διαβασμένος αλλά καταλήγει να κάνει «πασαλείμματα». 
  • Επιτρέπει στις πολιτικές του πεποιθήσεις να υποσκάπτουν το ρόλο του επαγγέλματός του και πέφτει σε μεροληπτικές παγίδες. 




0 σχόλια to “Weak guest of the week: Κωνσταντίνος Μπογδάνος”

Δημοσίευση σχολίου

 

Εvery week, a tv - weak comes to an end. Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger